Regen, sneeuw en engelwortel

De 5 daagse trektocht over de Laugevegur Highlands Trail is pittig. Zij slingert door prachtig gevarieerd en ruig landschap. Pittig vanwege Greta, onze gids, die er alle dagen, omhoog en omlaag, flink de pas in zet. Iedereen is in goede conditie en ik moet mijn best doen om niet achteraan te lopen. Dit is IJsland en voor het eerst trek ik met een groep: het onbekende IJslandse hoogland doe je beter niet alleen. Het valt niet tegen. Zeven nationaliteiten verdeeld over zestien leuke mensen en allemaal ervaren trekkers.

We zakken diep weg in de sneeuw, doorkruisen tot boven de knie riviertjes van gesmolten gletsjerwater en lager in het gebied stoeien we met de wind en regen die aan ons trekken. Het fysieke gevecht; de leegte om je heen; de elementen: ik kan me geen betere vakantie voorstellen.

In de hutten, nog bedekt met een dik pak sneeuw, slapen we dicht op elkaar op houten barakken waar we ook eten. Groente, vis en Skyr, de IJslandse variant op onze yoghurt. Het smaakt naar hangop, je weet wel, uitgelekte karnemelk.

 

 Onderweg vertelt Greta veel over de geologie en ze staat stil bij de mossen en mini medicinale plantjes. In lagere gebieden met vooral vulkanisch gruis, groeit ook Hvönn, IJslandse Engelwortel. Heel weelderig en net in het goede seizoen om de bloemknoppen rauw te kunnen eten. We scheuren de omringende blaadjes weg: een mini brócoli komt tevoorschijn. Het smaakt me goed en vult de maaltijden aan met de nodige vitaminen en mineralen.

 

 

Terug in Reykjavik vind ik restaurant Gló. Een vegetarisch restaurant met rawfood toetjes! Na dagen met de pot meegegeten te hebben in de bergen ben ik wel toe aan 100% plantaardig. Ik kies voor een mediterrane maaltijd met kikkererwten gehaktballetjes en een vrolijke salade. En als dessert een rawfood kaastaart met kokoscreme, gezoet met natuurlijke suikers. Man, IJsland kan voor mij niet meer stuk. Ísland, þú rokk!

 

Recept kikkererwten balletjes

  • 1 pot biologische kikkererwten zonder vocht
  • 2 of 3 tenen knoflook
  • 1 el fijne havermout
  • fijngesneden 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 flinke bos koriander of peterselie
  • 1 el gemalen komijn of ander kruid naar smaak
  • beetje olijfolie, peper en zout

Roerbak de ui, knoflook, droge kruiden, peper en zout op een niet te hoog vuur. Vermaal de kikkererwten met dit roerbak-mengsel in een hakmolen en voeg de verse kruiden en havermout toe. Maak er balletjes van en bak ze in de pan tot ze een zonnig kleurtje krijgen.  In Gló serveerden ze het gerecht met lekkere knoflook Skyr.

Eet smakelijk!

About the author