Ontbijten in de Emiraten

Het ontbijt is, mits je er de tijd voor neemt, een heerlijk moment van de dag waar ik graag naar uit kijk. Zelf begin ik met heet water, al dan niet met gember en citroen. Daarna een verse groentesap en wat gemengde nootjes met amandelmelk bijvoorbeeld. Maar vaak sta ik later op dan de wekker wil en is er voor die sappen geen tijd. Een snelle smoothie en hup naar kantoor.

Dubai skyline en de woestijn

Twee weken geleden was ik in de Verenigde Arabische Emiraten voor mijn werk. Het land bestaat vooral uit veel woestijn. En al zijn er ook agrarische zones, de afhankelijkheid van import van land-en tuinbouwproducten is flink aanwezig. Olie brengt de Golfstaten veel rijkdom èn vervuiling, niet alleen elders maar ook in eigen land bij de productie ervan. Duurzaamheid lijkt ver te zoeken, maar de Emiraten proberen wel degelijk naar de toekomst te kijken. Ondanks de uitdaging van klimaat, droge bodem en watertekort investeert het land flink om een duurzame landbouwsector te ontwikkelen. Er wordt gewerkt aan slimme teeltmethoden en efficient watergebruik en men experimenteert met zoutwaterlandbouw.

 

 

In het hotel waar ik sliep bestond het ontbijt uit een enorm buffet van Westerse en Arabische gerechten. Het Westerse ontbijt liet de gebruikelijke broodjes, ham, kaas, spek, eieren, jam, croissants, melkproducten, granola’s en fruit zien. De Arabische variant bleek veel gezonder en veelzijdiger. Verse rauwkost; kiemen; diverse soorten hummus; kamelen-, schapen-, en geitenkaas; gestoofde aubergine – en andere groentenschotels en veel zoete koekjes en cakes gebaseerd op dadels, pistachenootjes en bijvoorbeeld amandelen. Mmmm, wat een Walhalla!!

Verse groenten
hummus
pistache en sesamzaad

Voor dít Arabische ontbijt was ik bereid om, ondanks de intensieve en lange werkdagen, tijdig mijn bed uit te komen en ook daadwerkelijk te gehoorzamen aan mijn wekker!!

 

 

 

 

Recept
Hummus uit de Emiraten

Voor de hummus

 • 1 glazen pot bio kikkererwten (paar kikkererwten achter houden voor de versiering)
 • sap van 2 citroenen
 • tahini pasta, 3 volle eetlepels
 • 1 teentje knoflook, fijngeraspt
 • 3 eetlepels olijfolie
 • zout
 • zwarte peper
 • water

Versiering:

 • 1 theelepel paprikapoeder
 • olijfolie
 • paar kikkererwten

Doe alle ingrediënten voor de hummus in je molen of blender en maal tot een crème. Voeg zoveel water toe dat het smeuïg is maar nog stevig. Schep de hummus in een mooie kom. Maak met een theelepel geultjes in de crème en vul die om en om met olijfolie en paprikapoeder. Bestrooi met de achtergehouden kikkererwten. Serveer met groentestengels of bijvoorbeeld geroosterde pitabroodjes: gewoon lekker dippen!

About the author