lekker veel limonade!

 

Voor een verjaardagsfeest dat groots werd gevierd was ik deze maand in mijn geliefde Andalusië, de regio waar ik ooit bijna zes jaar studeerde en werkte. Op het feest lieve vrienden en familie uit alle windstreken: Spanjaarden, Peruvianen, Cubanen, Fransen en Nederlanders. Kortom, de wereld in een notendop. En dat zag je ook aan de homemade gerechten die er werden geserveerd. Met dit feest begon een culinaire tocht die zich later in de week voortzette bij Spaanse jeugdvrienden.

Buiten op twee tafels van verschillende afmetingen met kleurige tafelkleden, verschenen de heerlijkste gerechten, vooral door noeste arbeid van oma Peru, zoals we haar noemen, die de hele dag in de keuken stond. En vrijwel alles vers, puur, gevarieerd en regionaal. 

ceviche
hete pepertjes
yuca in bananenblad
zoete aardappel
papa seca

 

 

 

 

 


In de koffer van een nicht uit Peru reisden ook twee soorten maïskolven mee naar het feest: maíz morado en choclo. Hebben jullie daar ooit van gehoord? 

Maíz morado, letterlijk paarse mais, wordt gebruikt om er chicha morada, een limonade, van te trekken. De kolven worden in water gekookt en geven een prachtige dieprode kleur aan het vocht. Daarna wordt er o.a. limoensap en zoet aan toegevoegd. Het smaakt heerlijk verfrissend en bevat een grote hoeveelheid anthocyanidinen, een krachtig antioxidant met verlagend effect op het LDL cholesterol en  bloeddruk. Naast het recept voor chicha morada geef ik jullie ook een Nederlands alternatief dat veel anthocyanidinen bevat: rode bieten limonade.

maíz morada
chicha morada
chicha morada

 

 

 

 

 

 

 


De andere meegebrachte maissoort, choclo, groeit ook op de (hoog)vlaktes van Zuid Amerika. De korrels zijn groter, vezelrijker en minder geel dan onze soort. Bovendien smaakt ze niet zoet. Daarom wordt choclo vaak gekookt geserveerd als hartig gerecht
Of er wordt cancha van gemaakt. Op ons feest kwamen beide varianten op tafel. Voor cancha worden de korrels van de kolf geritst en vervolgens met een beetje olijfolie in de pan of oven geroosterd. Een heerlijke variant op nootjes of chips! Choclo is rijk aan mineralen, vooral magnesium.

Choclo
cancha

 

 

 

 

 

 

 

De Peruviaanse maissoorten zijn overigens ook te koop in Nederland. Ik vond meerdere webwinkels waar ze te bestellen zijn, google maar op maíz morado te koop. Er zijn natuurlijk genoeg duurzame Nederlandse producten die het goed doen op een feesttafel en het is verstandig zoveel mogelijk regionaal te eten. Maar héél af en toe de blitz maken met andere, aardse smaken is natuurlijk wel heel erg leuk….  

Een volgende keer schrijf ik verder over mijn culinaire reis door Andalusië.


Chicha morada 

1 kilo maíz morado
4 limoenen
3 appels, alleen schillen worden gebruikt (de appels zelf lekker oppeuzelen)
oerzoet, kokosbloesemsuiker of andere natuurlijke zoetstof naar smaak
5 kruidnagels
2 kaneelstokjes
4 liter water

Breng de mais in een grote pan met alle ingrediënten behalve het zoetmiddel en de limoentjes, aan de kook. Draai het vuur lager en laat met deksel op een kiertje, 90 minuten zachtjes koken. Zeef het vocht en voeg het zoet en citroensap toe. De drank overdoen in glazen flessen. Koel serveren. Met een glimlach. Minimaal drie dagen houdbaar in de koelkast.

Er zijn veel variaties op de chicha. Elke familie heeft haar eigen recept. Zo kan je de kern van een verse ananas toevoegen bij het koken of bij het serveren vruchten in hele kleine blokjes in de glazen doen.

Rode bietenlimonade

1 rode biet, rauw
natuurlijke zoetstof naar smaak
1 liter koud water
sap en rasp van 1 citroen

Borstel de biet goed schoon met water en rasp het. Meng de rasp met de citroen, honing en water en laat minstens een half uur staan. Zeef door een fijne zeef en serveer koel.

Zowel chicha morada als rode biet bevatten veel natuurlijke suikers.

 

lege borden.. volle buikjes

About the author