Uit het vuistje

Ik loop door mijn tuin. Het regent maar die vlinderstruik moet nu toch echt gesnoeid worden. De pruimenboom heeft al een nieuw kapsel, de wilg komt later aan de beurt.
Het groen van het gras is intens door het natte weer. Ook de treurwilg glanst en ziet er sappig uit. Ik ben gek op de herfst al lijkt het alsof ze niet helemaal door heeft dat ze moet aantreden. De omgeving heeft haar herfsttooi in de hand maar nog niet opgezet.

Altijd als ik buiten bezig ben krijg ik trek in knabbels. Soms heb ik een bakje met noten of gedroogde vruchten bij me. Vaak ook niet en dan pluk ik wat ik tegenkom. In de bossen wat opgerold brandnetelblad, in de polders weegbree, zuring, kamille of wat er maar bloeit en groeit op dat moment.

In mijn tuintje geeft de Oost-Indische kers nog steeds her en der een bloem en doet de munt haar best. De oranje framboos draagt nog vruchten, in tegenstelling tot haar roze broertje die daar al klaar mee is. 
De zon breekt door. Ik pluk een blad en bloem van de Oost-Indische kers, leg er wat munt op en wat frambozen. Dat rol ik op tot een klein pakketje en stop het in mijn mond.

Een explosie aan smaken! Het zachte blad, de peperige bloem, de frisse munt en de zoete framboos: een kadootje, zó voor het oprapen. Daarvoor hoef ik niet naar huis, naar binnen, schoenen uit, om keukenkastjes leeg te plunderen. Geen enkel koekje of snoepje haalt het wat mij betreft bij de frisheid van zo’n natuurlijke knabbel uit het vuistje.

Probeer het zelf eens uit. Je hebt vast veel meer eetbaars in je tuin of nabije park dan je denkt. Jonge berkenblaadjes in de lente, lavendelbloempjes, kamille, noem maar op!

Recept voor vers geplukte lavendel brandnetel thee:
Lavendel staat nog in bloei. Pluk wat bloemen en wat brandneteltoppen. Spoel ze goed af met koud water. Stop ze in een glas en schenk er kokend water op. Vijf minuten laten trekken. Heerlijk fris en zuiverend. 

About the author