De vrouw was zwaar getroffen. “Moira”, zei Sky, “ga buiten de laatste blaadjes van de roze geranium plukken, meng ze met een snufje gedroogde jasmijnbloemen en wat versgeraspte gember. Maak er thee van. Snel!”

Het opruimen van de boeken van mijn kinderen, die ze zo’n vijftien jaar geleden lazen, neemt tijd in beslag.
Welke geven we weg, welke blijven. Jip en Janneke, Kikker in de kou, De brief voor de koning, Ronja de roversdochter…

…en nu heb ik de Wicca serie in handen die vroeger werd verslónden door mijn dochter en haar vriendinnen. Ik blader in een deel en lees af en toe een regel. Het verbaast me dat de samenstelling van die kruidenthee gebaseerd is op kennis van zaken. Het leken me altijd een beetje onnozele, fantasierijke verhalen, maar de werking van de kruiden die erin beschreven wordt klopt aardig. Geranium werkt weerstand verhogend. Jasmijn ontspannend en rustgevend. Gember verlichtend en licht ontgiftend. 

Al sinds de oudheid wordt de kracht van planten gebruikt voor genezing en versterking van de weerstand. De vroegere volken droegen die kennis over aan de volgende generaties en de inheemse bevolking in geïsoleerde gebieden doet dat nog steeds. Maar de rest van ons heeft nauwelijks nog een idee. Wij zullen er een cursus fytotherapie voor moeten volgen. 

Ik laat de boeken even voor wat ze zijn. Door het lezen over kruiden krijg ik trek in een zoet, kruidig taartje. Gemalen walnoten met rozijnen als bodem. De vulling wat blokjes avocado, kokosboter, rauwe cacaopoeder, een snufje peper en zout en ahornsiroop, vermengd tot een homogene massa. Dan roer ik er geraspte gember, mintblaadjes en mintbloemen door. Als topping verse frambozen uit de tuin. Het is er tenslotte het seizoen voor. Ik laat het opstijven in de koelkast.

Voilá het resultaat, geïnspireerd door een jeugdboekje over Wicca!


En om in de sfeer te blijven twee recepten met een W
icca-twist:

Iets te zware maaltijd achter de rug?
Anijszaadjes met lavendelbloemetjes in water trekken dat net van de kook af is.

Beetje keelpijn?
Goudsbloemthee voor verzachting.

About the author