Overheerlijke neffels 

De neffels, loquats, of Japanse wolmispels liggen, geschild en ontpit, in een marinade van citroensap, kaneel en verse vanille te wachten op mijn verdere handelingen.
Ik plukte ze een paar dagen geleden van de nísperero, zoals de boom in Spanje wordt genoemd, in de tuin van mijn jeugdvriendin Magdalena, nabij San Cosme de Barreiros, Galicia. Het huis met de tuin ligt op een heuvel en kijkt uit over de kliffen en rotspartijen van de zee. De boom gedijt er ondanks de zoute zeewind goed en haar takken buigen door van het gewicht van de rijpe vruchten die precies nu wij er zijn, geplukt moeten worden. Het is al een af en aanvliegen van vogels en insecten.

dav

Spanje, het land van mijn jeugd. Vanaf mijn tienerjaren beleefde ik elke vakantie in en rondom de door mijn ouders gekochte oude boerderij in het heetste gebied van Andalucia: mijn vader wroetend in de droge aarde met zijn groene vingers, om vervolgens te zorgen voor verse uien, aardappels, prei, wortels, tomaten, citroenen, moerbeien, en nísperos. Mijn moeder flamencolessen volgend in kleine dorpjes met grote namen uit de lokale danswereld. Dansvormen die zij later in haar eigen academie in Eindhoven weer leerde aan haar leerlingen.

Net 18 vertrok ik in 1977 zelf naar Spanje voor mijn opleiding. Ik studeerde in Malaga en Sevilla en in die laatste stad woonde ik samen met vier Spaanse meisjes. Een van hen was Magdalena uit Galicia. Tot op de dag van vandaag hebben we contact, bezoeken we elkaar. Dit jaar was het mijn beurt èn níspero tijd. De boom stond deze vakantie niet alleen voor frisse voeding maar ook voor goede gesprekken onder het bladerdak dat de nodige schaduw bood.

dav

Je kan de vrucht gewoon zó eten maar er ook vruchtensap, compote, ijs en jam van maken of ze meebakken in een cake of taart. Op een Spaanse website lees ik recepten waarbij de níspero verwerkt wordt in de aardappelpuree, een beetje zoals onze hete bliksem dus. En ook bij kip-en vleesgerechten wordt het vruchtje geserveerd. Kortom veelzijdig, zoet-zurig en het bevat behoorlijk veel pectine.

davDe neffel is hier in Nederland bij gespecialiseerde groenteboeren te verkrijgen. Ik heb een stekje meegekregen dat ik ga proberen te vertroetelen in mijn eigen tuin zonder zoute zeewinden. Ben benieuwd of ik over een paar jaar neffels kan uitdelen.
Verwar de neffel overigens niet met onze eigen mispel, een vrucht van de Mespilus Germanicus. Wel verwant, want net als de neffel behorend tot de rozenfamilie, maar met een ander uiterlijk en verwerking. De mispel is pas eetbaar wanneer het vruchtvlees zacht is geworden door beginnende rotting (fermentatieproces) en wordt vervolgens bijna altijd verwerkt in compotes of jam.

En dan nog de kwaliteiten van de neffel volgens kenners: goed voor de keel, longen en spijsvertering. Het bevat veel vezels, weinig calorieën, flinke hoeveelheid kalium, aardig wat fosfor, vit C en betacaroteen.dav

Ik weet zelf nog niet wat ik ga doen met mijn nísperos. De geschilde, ontpitte, gemarineerde stukjes fruit zal ik voor nu invriezen.  Zondag rij ik naar mijn 85 jarige moeder. Het wordt dus wellicht een mispeltaartje:

.geschilde en ontpitte mispels, naar keuze te marineren in bijvoorbeeld citroensap, kaneel, of gewoon zó
.biologische volkoren bladerdeeg
.kokosboter

Beboter een overschaaltje met de kokosboter. Doe de mispels in het schaaltje en bekleed met het bladerdeeg waarin je met een vork gaatjes prikt. Ongeveer half uur bakken in een voorverwarmde oven op 175 graden of volgens de verpakking van het bladerdeeg.

About the author