Sahlab

Ik was vorige week in Cairo voor een workshop. We werkten flink door, zaten voornamelijk binnen in de conferentiezaal of het hotel, maar op de schaarse momenten dat we naar buiten konden, struinden we de straten af voor een indruk van de Egyptische hoofdstad.

IMG-20170411-WA0072Tussen het stof en de uitlaatgassen, was er veel culinairs te beleven.
Groentekarren, bakkerijen met krakelingen en broodjes en heel veel fruitventers van citrusvruchten:
alles even kleurig en kruidig.

 

 

 

 

In een achteraf cafeetje, waar vrijwel alle mannen en ook een paar vrouwen waterpijp rookten, bestelden we Sahlab, een drank gemaakt van hete melk, rozenwater, kaneel, rozijntjes, kokos en suiker.

sahlabOm het dikker te maken werd oorspronkelijk de wortel van een orchidee gebruikt maar tegenwoordig roert men er maïzena door. Het was wat koud die dag en het hartverwarmende, geurige en vooral zoete drankje ging er goed in.

Het aantal diabetici in Egypte is hoog door de aanzienlijke consumptie van geraffineerde koolhydraten en heel veel suiker. Daarom bootste ik Sahlab eergisteren bij thuiskomst na met alternatieve ingrediënten. Ik verving suiker, melk en maïzena door amandelmelk, agar agar en kokosbloesemsuiker. Het smaakte net zo lekker. Je zou ook kunnen denken aan honing of stevia als zoetmiddel en ter verdikking van het drankje is havermelk met havermeel, even aan de kook gebracht, net zo prima. 

In hetzelfde cafeetje bestelden we mezzes, tapas uit de regio. Er kwamen schoteltjes met aubergine, kikkererwten, tomaten en gevulde wijnbladeren op tafel, met vers gemaakte falafels. Alles werd uitgestald op een groot rond koperen plateau die je draaide om het lekkers pal voor je te krijgen. Het was smikkelen, na een dag bikkelen!

 

 

 

Wat ik helemaal verrukkelijk vond waren de limonades, maar dan zonder de reguliere drie scheppen suiker. Deze was mijn favoriet:

IMG_0053

Meng in een extra groot glas
3/4 kop water
1/4 kop citroensap
2 eetlepels rozenwater
honing naar smaak

About the author