Een ZST-tje

ZST-tjes noem ik ze. Mijn Zeer Simpele Toetjes. Meestal maak ik ze een uurtje na het groene avondmaal. Dan bekruipt me als altijd de behoefte aan zoetigheid. Een smaak die niet combineert met mijn levensstijl maar wel gestild wil worden. Ben niet zo’n voorstander van ‘toetjes’ in de traditionele zin. Maar ja, jezelf plezieren is ook een groot goed. Vandaar dat ik dan een ZST-tje maak. 

Soms is ie zo simpel als het uit een diepvriespakje schudden van een tiental bevroren bosbessen. Veel tijd om te ontdooien gun ik ze niet. Ik eet ze half bevroren op. Mijn versie van bosbessen sorbet. Heel yummie.

Af en toe voelt mijn trek in zoet gecompliceerder aan. Dan moet er vet bij. Mijn hoofd wil dan iets met bladerdeeg bijvoorbeeld. Oh wat was ik daar vroeger gek op! Een croissant met roomboter en jam als ontbijt. Worstenbroodjes, appelflapjes, van alles maakte ik van dat tarwedeeg. Maar ja. Geraffineerd èn weer tarwe.

Met de kennis van nu weet ik dat al die loze suikers niet goed voor je zijn. Een betere keuze is natuurlijk een volkoren product. Volkoren levert langzamer opneembare koolhydraten, ijzer, vezels en B-vitaminen. Omdat alleen bij een volkoren product alle delen van het graan verwerkt zijn: het zetmeellichaampje, de zemel en de kiem. 

Toen ik mijn voedingspatroon volledig omgegooide, at ik in principe geen bladerdeeg meer. Tot ik enkele jaren geleden ontdekte dat er een biologische, volkoren variant bestaat. Te koop bij natuurwinkels. En dat volkoren bladerdeeg heeft een heerlijke ‘bite’, meer pit en een zalige smaak. 

Probeer het eens uit, je bent vast verkocht. En onthou: vitaliteit bereik je met een variatie aan voedingsstoffen en verse producten zoals groente en fruit. Niet te vaak eten dus, die volkoren appelflapjes. Maar geniet er wel van.

Mijn Zeer Simpele Toetje van vanavond:
1 appel in partjes
vijftal rozijntjes
2 gedroogde abrikozen in stukjes
kardemom en kaneel
een blaadje volkoren bladerdeeg

Doe het fruit en smaakmakers in een ovenbestendig schaaltje en dek toe met het bladerdeeg. Prik gaatjes in het deeg en bakken maar.

bladerdeeg rauwbalderdeeg20170324_19551220170324_200119

About the author