Vijftig tinten

Ik rij de regenboog tegemoet. Eerst een vaag vermoeden, een schim nog, maar naar mate ik zuidelijker rij en de donkere onweerswolken her en der gaten laten vallen in het hemeldak, is hij er echt. Wat een prachtige kleuren, het lijken er wel vijftig!

regenboog
De weg naar ’t Brabantse, waar mijn moeder woont, ken ik blindelings. Elke twee, drie weken rij ik naar het zuiden om haar te bezoeken. Een tocht vanuit de Randstad die mij nooit verveelt. De polders maken langzaam plaats voor coulissenlandschap. Weiden, loofbos, akkers, naaldbos, lucht en water. Water is er altijd. De Kromme IJssel, de Lek, de Linge, de Maas, de Dommel: ik steek ze allemaal over. Het kleurenpalet onderweg: groen, geel, roodbruin en allerlei variaties daartussenin en natuurlijk grijs en blauw.

Bij Zaltbommel sla ik steevast af om even langs de Waal te wandelen. Ook nu. De regenboog had ik uit het zicht verloren maar in dit stadje komt hij me opnieuw tegemoet in de vorm van een vrolijke, kleurrijke carnavalsoptocht.

Carnaval Confetti paradijsvogel 2CholitoFruitschaal deken

Kleuren zijn belangrijk. We tooien ons ermee. Ze beïnvloeden onze gemoedstoestand. Het dierenrijk pronkt ermee. De planten beschermen zich ermee.

Ik schreef al vaker in mijn blog te letten op kleuren op je bord: wanneer je zorgt dat je zo vers en kleurrijk mogelijk eet, krijg je ook een goede variatie aan voedingsstoffen binnen. Carotenoïden, dat zijn micro-nutriënten en onderdeel van de fytonutriënten, zorgen ervoor dat een plant of vrucht een diepe kleur heeft. Dit komt omdat zij blauw licht absorberen. Groene spinazie, oranje wortel, rode paprika, ze bevatten allemaal carotenoïden en zorgen samen met andere stoffen en macronutriënten dat we gezond blijven.
Maar vergeet die ingewikkelde benamingen. Gewoon op kleur letten dus. Simpel.

 

Kleurrijke bloemkool couscousbloemkoolcouscous buiten

  • 1 bloemkool, alleen de roosjes
  • koriander, peterselie, munt of andere kruiden naar keuze
  • rozijntje
  • radijsjes of rode paprika
  • rode ui
  • Olijfolie
  • Ras-al-hanout kruiden
  • peper, zeezout
  • rode peper optioneel

Maal de roosjes in je keukenmachine tot ze er uitzien als couscous. Hak de verse kruiden fijn. Snipper de rode ui en snijdt de radijsjes in kleine reepjes. Meng alle ingrediënten in een ruime kom. Maak een dressing van de olijfolie, droge kruiden en peper en zout. Vermeng de dressing met de couscous in de kom. Yummie!

About the author