Sneeuwselderij

sneeuw selderijDe munt, peterselie en bleekselderij in mijn moestuintje zijn bedolven onder een dik pak sneeuw deze zondagochtend. Zullen ze het halen?

De hele winter hebben ze regen en vorst overleefd. Steeds opnieuw heffen ze fier het kopje en kan ik nog steeds oogsten.
Ze bevatten deze periode minder voedingsstoffen dan in de zomer of lente, maar doen nogal hun best. Ik wil ze daarom niet teleurstellen en pluk braaf her en der wat eetbaars weg. Misschien zorgt de sneeuw voor een geïsoleerd laagje en vinden ze dit prettiger dan vorst. We zullen het snel genoeg merken.

 

 

Selderij is een ontzettend sterke plant. Als ik biologische bleekselderij koop en de onderkant af snij, zet ik dat stukje altijd op een schotel met water. Binnen no time komen er wortels aan en gaat het mijn moestuinbak in. Er groeien vervolgens weer mooie sterke bleekselderijstengels met blad uit. Klaar om opnieuw te oogsten.

selderij

Ik gebruik de plant, lid van de schermbloemenfamilie, vooral rauw. Om te sappen, fijngesneden in veganistische spreads en mayonaises en als tussendoortje met wat notenpaté. Maar je kan hem ook smoren, stoven, wokken, stomen en bakken. En selderij kan ook nog als zoutvervanger fungeren.

Kortom, een veelzijdig plantje, rijk aan bèta-caroteen en Kalium. Weerstandverhogend dus en goed voor de zenuwen en bloeddruk. Bij koken in veel water gaat er wel weer Kalium verloren.

Ochtendsap met bleekselderij
2 stengels bleekselderij
2 stengels palmkool
1/4 venkel
stukje gember

Sap de ingrediënten in je slowjuicer en drink langzaam om. Alkalisch,  chlorofylrijk, mineraal-en vitaminerijk. Kortom, een goed begin van je winterse dag!

About the author