“Wie wil er een pannenkoek?”

Acht vingertjes gaan in de lucht. “En wie tosti?” “Ikke!” Één handje gaat omhoog. De pannenkoeken zijn duidelijk favoriet. “Mooi”, zegt de boerin en vertrekt naar de keuken om de lekkernijen te bereiden.

De boerderij waar ik tijdens mijn wandeling door de polder altijd even stop voor een kopje thee, ligt prachtig aan de poldervaart. Blauw met geel geverfde bootjes wachten geduldig op vaders die na een uurtje roeien de blaren betreuren terwijl hun kinderen intens genieten. Maar nu is het kalm in het half bevroren water, de roeiboten liggen er verstild bij.

Op de boerderij is er wèl voldoende reuring. Het verjaardagspartijtje dat een tafel naast me heeft ingenomen schalt nu luidkeels lang-zal-ze-leven-in-de-gloriaaaaaa. Dan arriveren de pannenkoeken. Gemaakt van verse eieren en in de ochtend gemolken boerenmelk van eigen erf. Het groepje kinderen zwijgt. Ik hoor alleen nog smakkende mondjes.

Als natuurvoedingsadviseur ben ik blij met deze lokale streekgerechten. Die hoeven niet van ver te komen en dat scheelt weer transport en conserveringsmiddelen. Stukken beter voor ons en het milieu.

Wist je trouwens dat je ook pannenkoeken kan maken zonder de traditionele ingrediënten zoals melk, tarwemeel of zelfs eieren? Niets mis met het originele recept van verse bio producten hoor. Maar variatie is gezond voor je. In de living food keuken maak je bijvoorbeeld pannenkoeken van louter banaan en zonder verhitting. Banaan is echter geen streekproduct en daar wil ik me nu even sterk voor maken.

Neem eens plantaardige melk, gemaakt van havermout. Of maak je pannenkoek met boekweitmeel in plaats van tarwe. Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6 en verschillende mineralen, zoals magnesium. Het is eigenlijk geen graan maar de vrucht van de plant. En het bevat geen gluten. De pannenkoek smaakt er niet minder om.

tafel

 

“Ik wil de geitjes melk geven!!”, wordt er naast me gegild. De buikjes zijn blijkbaar gevuld.

Tijd voor mij om de polder weer in te duiken.

En straks, thuis, ga ik boekweitbeslag maken. Zin in!

 

 

Boekweitpannenkoek

  • 200 gr boekweitmeel uit Nederland
  • 500 ml melk (plantaardig kan ook)
  • 3 eieren
  • kokosolie om in te bakken
  • snufje zout
Doe het boekweitmeel en zout in een grote kom. Giet de helft van de melk er bij en klop met een garde tot een beslag. Voeg de eieren één voor één toe en tot slot de rest van de melk. Bak de pannenkoek in wat kokos-of roomboter aan weerszijden gaar. Lekker met vers fruit, honing of ahornsiroop.
About the author