Een eenvoudige doch voedzame maaltijd (Ollie B. Bommel)

Ik had M. uitgenodigd voor een zakenlunch bij mij thuis. Ze is trainer en coach op het gebied van vitaal leiderschap en heeft bergen ervaring. Spontaan, actief en net zo’n kletskop als ikzelf. M. wilde meer weten over living food en het leek dan ook een goed idee om met elkaar te sparren over mogelijke samenwerking. Wat mij betreft moest het middagmaal daarom pico bello in orde zijn.

Nog vóór de kerst stortte ik mij op de recepten. Ik had allerlei smaaksensaties verzonnen. Veel mensen denken bij living food aan het knauwen op een rauwe selderijstengel dus was het belangrijk flink korte metten te maken met dat duffe imago. Uiteindelijk, na veel schrappen en vernieuwen lag er een geweldig klinkend en dito ogend menu klaar voor de – in het nieuwe jaar te houden – zakenlunch.

Na de feestdagen, verzadigd door alle eetfestijnen, keerde ik echter terug naar de basis waar het echt om draait: simpel en smakelijk eten, rijk aan voedingsstoffen. Waar de kwaliteit van de producten te proeven en te zien is. Ik schrapte een boel trendy en hip gedoe uit het menu en kwam tot een eenvoudige doch voedzame maaltijd, om met Ollie B.Bommel te spreken (die in de verhalen van Marten Toonder overigens zelden eenvoudig waren, maar altijd voedzaam).

20170112_125402-1     20170112_130837-1-1     IMG_20170114_105644     IMG_20170112_152538

Als voorafje crackers van lijnzaad met een ‘safe-the-tuna’ salade o.a. bereid met een crème van pijnboompitten, limoensap, ui en selderij. Dan een soepje van pompoen. Het hoofdgerecht: kelpnoedels met groenten, champignons en een tahini sausje. Als dessert een pannenkoekje van banaan met frambozensaus en een chocolade fudge met rauwe cacao. Voor bij de thee een gevuld appelkoekje. Dit alles natuurlijk zonder suiker, eieren of meel en met uitsluitend verse, onverhitte producten van biologische oorsprong.

M. was aangenaam verrast. Het werd een gezellige en inspirerende bijeenkomst.

Moraal van het verhaal: hou het eenvoudig. Focus je op de zaken die er toe doen: verse producten die voor zichzelf spreken èn bovenal een mooi, persoonlijk en goed gesprek met je tafelgenoot.

gesprek 3

Kelpnoedels
Kelp is een bruine zeealg, een zeewier dus. Het bevat nauwelijks koolhydraten, is glutenvrij en mineraalrijk (natrium, kalium, magnesium, calcium), heeft chlorofyl, jodium, sporenmineralen en vit B1, B2, B11 en vit. C. Prima alternatief dus als je wat wilt variëren met je avondmaal. Je kan de noedels koken maar ook rauw eten. Gewoon afspoelen met water is voldoende, maar ik laat ze graag een nachtje weken in wat water met tamari of nama shoyu.

About the author