Voor mij is het alle dagen kerst

‘Wat eet jij nou met kerst?’ is een vraag die me vaak gesteld wordt deze maand. Wanneer je, zoals ik, voornamelijk veganistisch eet en dan ook nog eens voor een groot deel rauw, is het voor een ander lastig zich daar een lekker kerstdiner bij voor te stellen.

Wees gerust: ik kan met gemak en veel plezier een smakelijke maaltijd bereiden op basis van groenten, kiemen en noten, inclusief gran dessert! Je wordt heel creatief, in de loop der jaren. En Google is een grote inspiratiebron…
Ik hou van mijn way of life die me veel energie geeft. Eigenlijk is het alle dagen een beetje kerst voor me: elke maaltijd een feestje.

Op kerstavond komen familie en vrienden bij me eten. Gezellig, hoe meer zielen hoe meer vreugd. Ik zal ze dan trakteren op iets meer dan rauwe groenten of uitsluitend veganistisch. Het wordt een vegetarisch, kleurrijk, voedzaam en overheerlijk menu.

Het voorgerecht een lichte bouillon van tuinkruiden om de smaakpapillen wakker te schudden.
Een tussengerechtje van zelfgebakken crackertjes met olijfolie, knoflook en zwarte olijfjes uit de oven. Met een fris basilicumdipje om vrolijk van te worden.

De ster van de avond is een mooi opgemaakte nut loaf, oftewel een gehaktbrood op basis van (niet teveel) noten, groente en champignons. Gesneden in plakjes en opgediend met een warme, dieprode volle saus.
In de bijrol schitteren verschillende soorten gekleurde geroosterde knolletjes, een broccoli bloemkool schotel en een frisse witlof granaatappel salade. Zorgvuldig worden zij op het bord gerangschikt rondom de hoofdacteur. Een salieblaadje hier, wat fijngehakte tijm daar. De choreografie is perfect.

nutloaf

Al met al een niet te zware maaltijd die voldoende ruimte overlaat voor het daverende slotstuk: een kruidige worteltaart, gezoet met honing en dadels, versierd met sneeuwwitte kokosrasp en een enkel framboosje voor de finishing touch.

De rode wijn zal waarschijnlijk rijkelijk vloeien; voor sommigen wellicht wat appelcider en weer anderen zullen niet genoeg krijgen van fris water met citroen of verse gember. Verder doen we niet aan kado’s dus is er genoeg tijd om na afloop rond de tafel te dansen en iedereen helpt natuurlijk mee met de afwas….

Ik merk dat mijn fantasie met de verdere ontvouwing van deze avond aan de haal gaat. Tijd om dit blog te stoppen met een mooie kerstwens voor al mijn lezers.

Fijne feestdagen en een vredig, bewust en energiek 2017 toegewenst.

En om met Loesje te spreken:

Sla niet!

Prei wel!

About the author