Drie lekkernijen voor ’t Heerlijk Avondje

Kleurrijk snoepgoed

Mag Piet wel of niet zwart zijn? Is hij nu een knecht of een schoorsteenveger? Ik heb vroeger regelmatig voor Zwarte Piet gespeeld en daar veel plezier aan beleefd, vooral vanwege de vrolijke kindersnoetjes. Maar ik vind ook dat bewustwording van je omgeving èn van de oorsprong van tradities op zijn plaats is. En dat gewoontes aangepast mogen worden aan veranderende tijden, zoals dat met veel al automatisch gebeurt. Sinterklaas gaat uiteindelijk om de fantasie-wereld waarin we rondom vijf december leven. En fantasie mag kleurrijk zijn.

Gelukkig is dit een blog over natuurvoeding en hoef ik hier geen maatschappelijke discussie te voeren.
Ik ga het hebben over 5 december snoepgoed!

Oh, wat ben ik gek op marsepein. En chocoladerepen. En kruidnoten. Heel lastig wanneer dat allemaal door omstandigheden tot de verboden lekkernijen hoort. Maar er is altijd een iets gezonder alternatief te verzinnen.

Daarom hieronder drie heerlijke, zoete recepten om 5 december culinair te kunnen verslaan. Lekker knabbelen dus zonder al te veel schuldgevoel. Tenminste, als het je lukt ze niet achter elkaar op te eten tijdens ’t Heerlijke Avondje dat is gekomen.


Verse marsepein

 • 2 kopjes amandelmeel (natuurwinkel/ eko plaza of zelf amandelen malen)
 • 1/2 kopje ahorn siroop (of minder afhankelijk van hoe je meel blijft plakken), honing mag ook.
 • 1 theelepel rozenwater of 1 druppel rozenextract
 • 2 – 3 eetlepels rauwe cacaopoeder
 • 2 – 3 eetlepels kokosrasp

marsepein

Meng het amandelmeel, de ahorn siroop en het rozenwater in een kom en kneed tot een samenhangend plakkend deeg. Neem vervolgens steeds een flinke eetlepel deeg en vorm er met je handen balletjes van. Rol ze om en om in de cacao en de kokosrasp. Minimaal 30 minuten in de koelkast laten harden en bewaar ze daar tot het moment van serveren. Wil je ze liever roze? Een beetje bietensap doet wonderen!


Pure kruidnoten

 • 1 kopje kokosmeel (kokosrasp kort malen in koffiemolen of blender)
 • 3/4 kopje amandelmeel
 • 1/2 kopje dadels
 • snuf zout
 • klontje gesmolten kokosboter
 • klontje gesmolten cacaoboter
 • 2 eetlepels speculaas- of koekkruiden
 • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker gemengd met 10 gr. water
 • 2 tl. kaneel

Prak de dadels fijn of maal ze in een keukenmachine. Vermeng met het kokos-, amandelmeel en de speculaaskruiden. Voeg daarna de gesmolten kokos-en cacaoboter en de kokosbloesemsuiker toe. Kneed goed door en maak er dikke vierkante kruidnoten van. Bepoeder ze met kaneel. Zet minimaal 30 minuten weg in de koelkast en bewaar ze daar tot het moment van serveren.


Energieke chocolade-repen

 • 1 kop amandelen en hazelnoten gemengd en in stukjes gehakt
 • 1/2 kop gedroogde vruchten, zoals abrikoos, vijg of dadel, in stukjes gehakt
 • 2 eetlepels rauwe cacaopoeder
 • klont cacaoboter, au bain marie of laag vuur gesmolten
 • klont kokosboter, idem
 • flinke eetlepel amandelpasta
 • verse vanillemerg of pure gedroogde vanillepoeder
 • ahornsiroop, honing of stevia naar smaak

Roer de amandelpasta en zoetstoffen door de gesmolten olie. Voeg dan cacaopoeder toe en tot slot de rest van de ingrediënten. Bekleed een langwerpige vorm met bakpapier en doe hier het mengsel in en zet minstens 30 minuten in de koelkast. Je kan het dan in dikke repen snijden.

 

NB: De recepten verzin ik voor een deel zelf en ik werk niet graag met een weegschaal. Voeg gerust meer of minder van de ingrediënten toe al naar gelang de gewenste textuur en smaak.

About the author