Wat heb je aan de herfst?

Ik heb al eerder over herfstige zaken geschreven. Over de Siberische kiwi en tamme kastanjes. Dit is de laatste keer, beloofd. Het is alweer bijna winter.

De seizoenswisselingen bepaalden vroeger meestal wat er op je bord kwam. Maar nu zien we die invloed nauwelijks meer omdat we bijna alles altijd en overal kunnen kopen. Onderzoek laat zien dat de hoeveelheid voedingsstoffen in producten erg kan verschillen per seizoen. Zoals de voedingswaarde, stofdichtheid,  opneembaarheid en onderlinge verhoudingen. En ook de genezende werking ervan. Elke plant heeft haar ultieme rijpheid in het eigen seizoen. Optimaal genieten van smaak en van de geboden vitaliteit uit het eten betekent dat je rekening houdt met de seizoenen. Nu dus nog met de herfst. Straks meer daarover.

De herfst is ook goed voor een herfstcongres. Dat organiseerde de Stichting Herfstcongres afgelopen weekend en ik was erbij. De stichting heeft ten doel de antroposofische geneeskunde en haar therapieën te bevorderen, zo staat op hun website. We gingen er met zo’n 300 man en vrouw op af, veel huisartsen, diëtisten en natuurvoedingsdeskundigen.

Voor degene die niet precies weet waar de antroposofische gezondheidszorg voor staat: antroposofische artsen hebben aan een reguliere medische faculteit gestudeerd en specialiseren zich daarna in de antroposofische geneeskunst. Zij zien ziekte als onderdeel van ieders unieke ontwikkelingsproces waarbij het een mogelijkheid kan bieden om vastgelopen patronen te veranderen om zo een ‘beter’ mens te worden. Ziekte is in hun ogen vaak het eindstadium van een al lang sluimerend proces of probleem. Een antroposofische therapie behandelt daarom niet alleen de symptomen, maar kijkt ook naar de oorzaak. Goede voeding en beweging horen daarbij, net als bijvoorbeeld de zorg voor een beter milieu en voldoende rust.

De titel van het herfstcongres was het raadsel van auto-immuunziekten & de balans van opbouw- en afbraakprocessen.  Er werden lezingen en workshops gegeven. Heel boeiend, soms ingewikkeld maar vooral inspirerend. Wat mij ’t meeste aansprak was een lezing over ontmoeten en verteren als onderdeel van die opbouw- en afbraakprocessen. Door auto-immuunziekten niet langer als vijand, en het lichaam niet langer als slagveld te benaderen, kan je objectiever bezien waar de problemen zich voordoen en hoe je deze met bepaalde zachtheid kan benaderen. Natuurvoeding sluit daar naadloos bij aan.

herfst1

Herfstgroenten en fruit
Terug naar de voeding. In dit seizoen heb je zin in verwarmende voedingsmiddelen.  Wortelen, zoete bataten en uien zijn daarvoor geschikt. En verder zijn er volop aardappelen, andijvie, bieten, bleekselderij, broccoli, groenlof, knoflook, knolselderij, kool, pastinaak, pompoen, prei, rammenas, schorseneren, veldsla, venkel en wortelpeterselie verkrijgbaar (hijg). Herfstvruchten zijn o.a. appels, peren en pruimen. Keuze genoeg dus!

Krijg je door deze opsomming al zin in een lekkere knolselderijsoep en een pruimentaartje? Ik ben al te lang aan het woord. Daarom zeg ik deze keer: google er eens lekker op los voor een mooi recept.

About the author