Een Keltisch Demeter graag

De dame naast mij reikt over de toonbank en ontvangt het door haar bestelde. „Wie is er aan de beurt?” vraagt de winkelier. „Een pak Kasha en Freekeh”, dringt iemand vóór.  Ik moet even alert blijven want anders schiet ik wortel. „Uh, sorry, ík was aan de beurt. Kelp noodles, Tamari en Natto miso alstublieft”.

Zeggen deze producten jullie allemaal wat? Nee? Wel, jullie zijn niet de enigen. En dat is de reden waarom ik een supermarkt safari wilde organiseren, liefst in de natuurwinkel van mijn woonplaats, Zoetermeer. Er bestaan zoveel minder bekende, voedzame producten die wat mij betreft meer aandacht mogen krijgen. Ik ben van mening dat iedereen moet kunnen profiteren van al het goede wat moedertje natuur ons geeft en op de markt is gekomen.

Zo gezegd zo gedaan. Gesprekken gevoerd met de gemotiveerde eigenaresse van de winkel.  Een plan van aanpak geschreven. Mini workshop, voedingswaarde informatie en recepten uitgeschreven. Posters opgehangen. Flyers op strategische plekken neergelegd: bij de huisarts, de chiropractor, de Natuurwinkel zelf. In de wijk uitgedeeld. Gefacebooked, gelinkedind, getwitterd en gemaild. Bestekjes, houten notitieplankjes en potloden aangeschaft. Verteld aan wie het wilde horen. Kortom, alles volgens het boekje start een succesvol event.

Het wordt vast een drukte van jewelste, had ik bedacht, want dit wordt een top avond waar integriteit voorop staat. Geen reclame voor merknamen, gewoon eerlijke, oprechte informatie, en:

  • een schappelijk inschrijvingsbedrag;
  • de winkel speciaal en alleen voor de deelnemers open;
  • een professionele presentatie met theorie over bio, bio-dynamisch en natuurvoeding;
  • een rondleiding langs bijzondere producten met nuttige informatie over de inhoudsstoffen;
  • proeverijen met recepten;
  • boodschappen doen met 10% korting.

In het begin blijft het nogal stil en een week vóór het geplande evenement meldt zich een enkeling. Maar op de ochtend van de safari komen er meer aanmeldingen binnen en hebben we zowaar het mooie aantal van 11 inschrijvingen. Niet helemaal de gedroomde rij van fans voor de winkeldeur maar we zijn dik tevreden. En nog beter: ze komen allemaal opdagen, ondanks de donkere avond van regen, kou en wind!

img_3908 supermarkt-safari-_5 supermarkt-safari-_17 supermarkt-safari-_29 supermarkt-safari-_37 supermarkt-safari-_43 supermarkt-safari-_7supermarkt-safari-_24supermarkt-safari-_1supermarkt-safari-_23

Na afloop enthousiasme alom onder de aanwezigen.

Heel nuttig; veel nieuwe informatie; heerlijke hapjes en ik kom een volgende keer met een vriendin, was onder andere het commentaar.

„Zeg het voort”, roepen we blij en zwaaien ze uit.

Wie weet wordt dit nog een maandelijks uitje voor velen, nu de mond-tot-mondreclame op gang komt. Staat er straks ècht een rij en is onze missie geslaagd: meer kennis over voeding delen waardoor iedereen bewuste keuzes kan maken voor het eigen welzijn en dat van de omgeving. Wat wil een mens nog meer.

Een recept uit de safari:

Pastinaak gazpacho
2 kleine pastinaken of 1 grote, geschild en in blokjes; een klein handje amandelen, vooraf geweekt in water en uitgelekt; kokoswater; 1 teentje knoflook; verse koriander; mooie olijfolie. Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Blender de pastinaken, de amandelen en de knoflook met een groot glas kokoswater. Kijk hoe de textuur is. Doe zoveel extra kokoswater erbij tot het een lekkere lobbige soep wordt. Voeg tamari naar smaak toe. Serveer met een mooie scheut olijfolie en verse koriander.

Pastinaak is rijk aan vit calcium, fosfor, foliumzuur, magnesium en etherische olieen die goed kunnen helpen bij darmproblemen. Amandelen bevatten veel vitaminen en mineralen en tamari is gefermenteerde soja, een goed opneembare eiwitbron met probiotica. Kortom: een voedzaam soepje!

About the author