Heksenjacht en heksensoep

Hebben jullie het meegekregen, vorige week?

Alle media vielen over twee dames van the Green Happiness die een plantaardig dieet voorstaan. Ze worden door zo’n 150.000 personen gevolgd op Facebook. Het was een ware heksenjacht. Veel kritiek ging niet eens over de inhoud. RTL Boulevard had het over PC Hooftstraat vrouwen die snel rijk willen worden. Elders las ik: Een hype! Trendsetters zonder kennis! 

Het Voedingscentrum gooide ook olie op het vuur: bang dat het publiek met de adviezen van de twee een eiwittekort zou krijgen. Het valt me op dat het centrum niet zo snel reageert wanneer het om tevéél eiwitconsumptie gaat en geloof me: we krijgen met ons westerse dieet eerder teveel dan te weinig eiwitten binnen.

Toegegeven, het kwam soms wat onhandig over, wat de dames in sommige interviews naar buiten brachten. Al denk ik dat dát eerder te maken had met gebrek aan media training. Bovendien maak je jezelf nooit populair door  bepaalde voedingsgroepen, zoals vlees, vis, en gluten uit te sluiten. Dat is meestal schoppen tegen het zere been van voedselproducenten en consumenten: „Kom niet aan ons  vlees, vis of brood!”

Wat ik zo jammer vind is dat mensen die anders durven te denken dan de middenmoot en bewuster proberen te leven, in dit tolerante Nederland vlug afgeschoten worden.
Iedere arts die naast reguliere behandeling ook een alternatief biedt is zweverig; een anders denkende therapeut een Jomanda; een diëtiste die pleit voor groene smoothies een verwend, onkundig nest en vorig jaar nog werd een moeder die het beste voor had met haar kind (met een al dan niet terechte keuze voor alleen raw food) bijna uit de ouderlijke macht gezet. Maar over al die ouders die hun kinderen 3x per week naar de Mac sturen wordt nauwelijks gerept. Reguliere artsen en specialisten die verkeerde medicijnen of foute behandelingen voorschrijven, daar hoor je zelden over terwijl die aantallen hoog zijn.

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het goed dat een ieder die iets van doen heeft met gezondheid niet klakkeloos zijn of haar gang moet gaan. Onderzoek, controles, allemaal prima. Ook mijn praktijk krijgt bezoek van ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Maar een heksenjacht op bovendien vaak emotionele, of niet doorwrochte gronden vind ik kortzichtig en onnodig. Kritisch? Prima. Maar ga in dialoog en je zult zien dat er veelal acceptabele redenen achter andersdenkende initiatieven zitten. Of geef tegengas op een feitelijke, genuanceerde wijze. We willen er toch allemaal wijzer van worden?

Zo, dat moest me van het hart. En hoe maak ik nu nog van deze opinie pagina een vrolijke, wekelijkse blog met voedingstip? Laat ik eindigen met een heerlijk herfst recept met een toepasselijke titel: HEKSENSOEP!
Boordevol Kalium, Fosfor, Magnesium en vitamine B11. Wat wil een heks nog meer.

En…. volgende week volgt mijn blog over ruiken en voorproeven eten, mis hem niet!

 

Heksensoep voor vier personen

soepingredienten450 gr paddenstoelen, grof gesneden
flink wat gedroogde of verse tijm, rozemarijn
een takje foelie
wat gekneusde jeneverbessen
1 eetlepel miso
1 laurierblad
4 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
3 rode uien, gepeld en in dunne ringen
een flinke volle lepel biologische roomboter
versgemalen peper
grof zeezout
fijngehakte peterselie

Bereidingswijze
Fruit de ui en knoflook in de boter glazig en laat de paddenstoelen meebakken.Doe 2 dl water in een pan en voeg tijm, laurier, rozemarijn, foelie, jeneverbessen en een flinke eetlepel miso toe, breng aan de kook en laat op laag vuur met deksel op de pan 30 minuten sudderen. Voeg eventueel wat water toe wanneer het teveel inkookt. Zeef de bouillon, zet terug op laag vuur en meng er het paddenstoelen mengsel door. Breng op smaak met versgemalen peper en grof zeezout. Bestrooi met peterselie.

 

 

About the author

2 Responses