Tweeduizend driehonderd vijfentwintig meter hoogte. Een dag van zo’n zes – zeven uur klimmen en dalen en weer klimmen. Grijs gesteente, geen spatje groen. Witte sneeuwvlakken aan de schaduwzijden van de bergflanken. Op dat wit donkere stipjes. Gemzen, weten we, dankzij de zoom van de camera. Boven ons sierlijk vliegende alpenkauwen en majestueus op thermiek...
De 5 daagse trektocht over de Laugevegur Highlands Trail is pittig. Zij slingert door prachtig gevarieerd en ruig landschap. Pittig vanwege Greta, onze gids, die er alle dagen, omhoog en omlaag, flink de pas in zet. Iedereen is in goede conditie en ik moet mijn best doen om niet achteraan te lopen. Dit is IJsland...
Het ontbijt is, mits je er de tijd voor neemt, een heerlijk moment van de dag waar ik graag naar uit kijk. Zelf begin ik met heet water, al dan niet met gember en citroen. Daarna een verse groentesap en wat gemengde nootjes met amandelmelk bijvoorbeeld. Maar vaak sta ik later op dan de wekker...
We vervolgen zoals beloofd, mijn culinaire reis door Spanje van afgelopen maand. Ditmaal bezoeken we Mari Carmen, een goede vriendin en oud studiegenootje van me, die met haar man op een nogal droge heuvel met prachtig uitzicht op zee woont.  Mijn vriendin is een uitstekende kokkin. En speciaal voor mij maakt ze een veganistische paella....
  Voor een verjaardagsfeest dat groots werd gevierd was ik deze maand in mijn geliefde Andalusië, de regio waar ik ooit bijna zes jaar studeerde en werkte. Op het feest lieve vrienden en familie uit alle windstreken: Spanjaarden, Peruvianen, Cubanen, Fransen en Nederlanders. Kortom, de wereld in een notendop. En dat zag je ook aan de...
December was een volgeboekte maand. De jaarafronding op kantoor, de voorbereiding en het geven van de kerstworkshop living food (weer zo’n leuke groep enthousiaste deelnemers!) en natuurlijk alle vieringen met te bereiden maaltijden in het bijzijn van familie en vrienden. Ook afscheid nemen kwam langs. Tijdelijk, van een zoon die met rugzak in z’n eentje...
De markt van Épernon wordt druk bezocht. Lange rijen voor de groenteboer, de slager, de kaasboer en de bloemenkraam. “Ik heb de afgelopen weken heel veel chrysanten verkocht”, vertelt de bloemist. Want rondom Allerheiligen worden de overledenen – zoals dat in een goed katholiek dorp gaat – herdacht met de kleurrijke chrysanten en fleuren zij...
Ik loop door mijn tuin. Het regent maar die vlinderstruik moet nu toch echt gesnoeid worden. De pruimenboom heeft al een nieuw kapsel, de wilg komt later aan de beurt. Het groen van het gras is intens door het natte weer. Ook de treurwilg glanst en ziet er sappig uit. Ik ben gek op de...
Nee, ik heb het hier niet over het palet van een schilderij. Het zijn de kleuren van de paddenstoelen die we aan het plukken zijn. Eetbare paddenstoelen, welteverstaan. Jullie snappen ‘t: het is weer herfst! Overtuigd dat alleen een beperkt aantal naturel kleurige exemplaren eetbaar waren, zoals eekhoorntjesbrood, kan ik vanaf vandaag deze aanname opzij zetten....
De afgelopen weken heb ik niet veel van me laten horen. Deels door de vakantieperiode. En deels omdat ik leed aan voedingsbloggenmoeheid. Nee, niet om over voeding te schrijven. Ik vind het heerlijk om anderen te informeren over vitale, kleurrijke en vooral smakelijke gerechten. Maar over voeding lézen, daar had ik genoeg van. De voedingsblogs vliegen je...
De vrouw was zwaar getroffen. “Moira”, zei Sky, “ga buiten de laatste blaadjes van de roze geranium plukken, meng ze met een snufje gedroogde jasmijnbloemen en wat versgeraspte gember. Maak er thee van. Snel!” Het opruimen van de boeken van mijn kinderen, die ze zo’n vijftien jaar geleden lazen, neemt tijd in beslag. Welke geven...
Ondanks de zomerperiode, heb je van die dagen dat niets ècht van een leien dakje gaat. Bij het opstaan stootte ik me pijnlijk aan de hoek van het bed. Boos over deze stommiteit viel beneden een glas uit mijn hand aan diggelen. En de voorspelde zon bleef ook nog eens uit. Zo’n dag dus. Ik...
Het volle terras kijkt uit over een plein en beide krioelen van vrolijk uitgaanspubliek op deze nog warme vrijdagavond. Mijn vriendin oogt sip en nipt met enige tegenzin aan haar glas zoete witte wijn. “Ik heb de slomeritis. En de kramperus. Ik voel me ondanks die medicijnen geen snars beter”. Ze had net een fikse ontsteking achter...
De neffels, loquats, of Japanse wolmispels liggen, geschild en ontpit, in een marinade van citroensap, kaneel en verse vanille te wachten op mijn verdere handelingen. Ik plukte ze een paar dagen geleden van de nísperero, zoals de boom in Spanje wordt genoemd, in de tuin van mijn jeugdvriendin Magdalena, nabij San Cosme de Barreiros, Galicia....
‘Phil proeft zijn allereerste kopje koffie van eigen koffiebonen!’, facebookte mijn Australische vriendin onlangs. Op de foto zie je haar Phil blij kijken met een kopje in zijn hand. Mijn vrienden wonen op een grote lap grond in het binnenland van de Sunshine Coast en hebben een moestuin waar je u tegen zegt. Naast groenten...
Ik was vorige week in Cairo voor een workshop. We werkten flink door, zaten voornamelijk binnen in de conferentiezaal of het hotel, maar op de schaarse momenten dat we naar buiten konden, struinden we de straten af voor een indruk van de Egyptische hoofdstad. Tussen het stof en de uitlaatgassen, was er veel culinairs te...
ZST-tjes noem ik ze. Mijn Zeer Simpele Toetjes. Meestal maak ik ze een uurtje na het groene avondmaal. Dan bekruipt me als altijd de behoefte aan zoetigheid. Een smaak die niet combineert met mijn levensstijl maar wel gestild wil worden. Ben niet zo’n voorstander van ‘toetjes’ in de traditionele zin. Maar ja, jezelf plezieren is...
“Heerlijk zeg”. “Dank je. Zoet genoeg?” “Ja, zoet genoeg”. “Nog eentje?” “Nee, bedankt, heb er al twee op, ze zijn lekker machtig” . Dit gesprek ging over de muffins die ik, als bijdrage aan het feest van afgelopen zaterdag, had gemaakt van wortel, appel, banaan, volkoren meel, koekkruiden, rozijnen en eieren. Bereid zonder toegevoegde suikers en voor...
Ik rij de regenboog tegemoet. Eerst een vaag vermoeden, een schim nog, maar naar mate ik zuidelijker rij en de donkere onweerswolken her en der gaten laten vallen in het hemeldak, is hij er echt. Wat een prachtige kleuren, het lijken er wel vijftig! De weg naar ’t Brabantse, waar mijn moeder woont, ken ik...
De munt, peterselie en bleekselderij in mijn moestuintje zijn bedolven onder een dik pak sneeuw deze zondagochtend. Zullen ze het halen? De hele winter hebben ze regen en vorst overleefd. Steeds opnieuw heffen ze fier het kopje en kan ik nog steeds oogsten. Ze bevatten deze periode minder voedingsstoffen dan in de zomer of lente,...
Acht vingertjes gaan in de lucht. “En wie tosti?” “Ikke!” Één handje gaat omhoog. De pannenkoeken zijn duidelijk favoriet. “Mooi”, zegt de boerin en vertrekt naar de keuken om de lekkernijen te bereiden. De boerderij waar ik tijdens mijn wandeling door de polder altijd even stop voor een kopje thee, ligt prachtig aan de poldervaart. Blauw...
Ik had M. uitgenodigd voor een zakenlunch bij mij thuis. Ze is trainer en coach op het gebied van vitaal leiderschap en heeft bergen ervaring. Spontaan, actief en net zo’n kletskop als ikzelf. M. wilde meer weten over living food en het leek dan ook een goed idee om met elkaar te sparren over mogelijke...
De jaarwisseling bracht ik door op de Piazza del Plebiscito in Napels, samen met L. en tienduizend Italianen. Buon anno! Laverend langs vuurwerk, champagnefonteinen, carabinieri en geuren van warme chocolade liepen we na enen terug naar onze airbnb in het oude centrum. Zó vieren de Napolitanen dus oud & nieuw. Met knipperende neon-verlichte duivelshoorntjes op...
‘Wat eet jij nou met kerst?’ is een vraag die me vaak gesteld wordt deze maand. Wanneer je, zoals ik, voornamelijk veganistisch eet en dan ook nog eens voor een groot deel rauw, is het voor een ander lastig zich daar een lekker kerstdiner bij voor te stellen. Wees gerust: ik kan met gemak en...
Kleurrijk snoepgoed Mag Piet wel of niet zwart zijn? Is hij nu een knecht of een schoorsteenveger? Ik heb vroeger regelmatig voor Zwarte Piet gespeeld en daar veel plezier aan beleefd, vooral vanwege de vrolijke kindersnoetjes. Maar ik vind ook dat bewustwording van je omgeving èn van de oorsprong van tradities op zijn plaats is....
Ik heb al eerder over herfstige zaken geschreven. Over de Siberische kiwi en tamme kastanjes. Dit is de laatste keer, beloofd. Het is alweer bijna winter. De seizoenswisselingen bepaalden vroeger meestal wat er op je bord kwam. Maar nu zien we die invloed nauwelijks meer omdat we bijna alles altijd en overal kunnen kopen. Onderzoek...
Zo af en toe overvalt mij lekkere trek in een patatje mèt. En da’s jammer, want die goudgele gebakken aardappeltjes zijn voor mij uit den boze. Teveel snelle koolhydraten die in mijn conditie niet handig zijn. Nog afgezien van het slechte, oververhitte vet dat veelal gebruikt wordt in de kraampjes waar ik langs loop. En...
De dame naast mij reikt over de toonbank en ontvangt het door haar bestelde. „Wie is er aan de beurt?” vraagt de winkelier. „Een pak Kasha en Freekeh”, dringt iemand vóór.  Ik moet even alert blijven want anders schiet ik wortel. „Uh, sorry, ík was aan de beurt. Kelp noodles, Tamari en Natto miso alstublieft”....
Mijn buurman en ik kwamen hier tegelijkertijd wonen. In de achtertuin wilde ik graag wat privacy dus kwam er een hoog hekwerk waar nu een klimop beschutting biedt. Bij de oprit had de buurman het voor ’t zeggen. Er kwam een kiwi struik. “Voor lekker fruit, buuf.” Jaar na jaar vlocht de struik zich door...
Ik wil graag een ode wijden aan de Coeur de Boeuf oftewel het ossenhart. Ik ben er gek op. Dat dieprode vlees, zo vol van smaak. Je kan me er geen groter plezier mee doen. Voor je je nu zorgen maakt dat ik mij bekeerd heb tot het eten van rauw vlees: de Coeur de...
Hij was 17 en hielp vluchtelingen. Liep dagenlang over landwegen en weilanden met kleine groepjes kinderen om ze de grens over te zetten naar veiliger onderduikadressen in België. Iederéén in het gezin droeg een steentje bij maar het was vooral zijn moeder die zich het meeste inspande om betrouwbare adressen te vinden. Ze vond het...
„Jeetje, wat eet jij nou?” Kees, mijn medecursist, kijkt naar het bakje met eten dat ik heb meegebracht van huis. We volgen samen met acht anderen een gratis workshop storytelling via je mobiel. Het is lunchpauze. In mijn bakje: witlof, broccoli-kiemen, radijsjes en knapperige walnoten. Een smakelijke combi vind ik zelf. „Hoezo?”, vraag ik. „Nou,...
Weten jullie het nog? Hoe kijken naar eten je spijsvertering kan beïnvloeden? Als je die blog hebt gemist: even teruglezen voor je hier verder gaat. Ruiken en mentaal proeven doen hetzelfde. Je hebt dat vast zelf vaak ervaren. Op een zonnige dag aan het strand. Je krijgt dorst en lekkere trek en dan komt iemand langs...
Hebben jullie het meegekregen, vorige week? Alle media vielen over twee dames van the Green Happiness die een plantaardig dieet voorstaan. Ze worden door zo’n 150.000 personen gevolgd op Facebook. Het was een ware heksenjacht. Veel kritiek ging niet eens over de inhoud. RTL Boulevard had het over PC Hooftstraat vrouwen die snel rijk willen...
    Alsof we in een snoepwinkel vol toverlollies staan, vergapen we ons aan de kleuren van het Alpenweitje. Rode, paarse, roze, gele, witte en blauwe bloemen in allerlei vormen en maten staan te pronken in de middagzon tussen het groene gras. De besneeuwde piek van de Aguille Verte op de achtergrond. „Zo mooi”, denkt...
Het is 26 graden celsius en 10 uur in de ochtend. Het strand is zo goed als verlaten. Ik ga het koude zilte water in, vol kwallen in allerlei vormen en maten. Prachtige doorzichtige tere kunstwerkjes. Ik slalom tussen golfjes en kwallen door en in het diepere water zwem ik met een wijde, krachtige schoolslag om...
“Jij bent toch diëtiste of zoiets? Ik ben al járen met dieten bezig, maar niets helpt. Heb jij nog tips voor me?” Ik leg aan mijn tafelgenoot uit dat een natuurvoedingsadviseur anders omgaat met voedingsadvies dan een diëtiste. “We kijken naar de persoon op fysiek en psychisch vlak, naar de directe omgeving èn naar de...